Tilbage til marguerit-kortet

Fra Fjenneslev til Nykøbing Sjælland

April 2006 kørte vi fra Fjenneslev til Nykøbing Sjælland. Fjenneslev kirke har tvillingtårne, der siges at være opført for Absalon og Esbern Snarre. På kirkegården står en runesten fra sidste halvdel af 1000-tallet. Den blev fundet i 1830 og bærer inskriptionen: "Sasser rejste denne sten og gjorde bro". Jo, der er nogle ret spændende historier knyttet til Fjenneslev kirke.

Herfra gik turen videre til en anden kirke, nemlig Sjællands eneste rundkirke; Bjernede kirke. Kirken blev bygget omkring 1160 af Asser Rigs bror, Sune Ebbesen. Da vi gik ind i kirken virkede den ikke rund. Vi var en tur opppe i tårnet. Kirken har et flot klokketårn, der står på kirkegården.

Tersløsegård blev købt af Ludvig Holberg i 1745. Han boede på gården til sin død. I dag rummer gården Holbergs mindestuer samt en del lejligheder. Gården er utrolig smuk. Desværre var der ikke åbent men vi fik lov til at gå en tur rundt i haven. Her kunne vi kigge ind af havedøren til Holbergs mindestuer.

Se flere billeder her

Tissø er Danmarks fjerde største sø. Den næsten cirkelrunde sø ligger lige på Margueritruten. I følge sagnet blev søen til fordi en trold i området bekalgede sig til troldkongen over larmen fra kirkeklokkerne i Sæby kirke. Troldkongen gav hamet brev han skulle åbne idet han fløj over kirken. Men trolden var så nygerrig at han åbnede brevet lige inden han nåede kirken og en masse vand faldt ud og blev til tissø.

Efter et kort stop ved søen gik turen videre mod Kalundborg. På vejen stoppede vi dog ved Lerchenborg slot. Et smukt hvidt slot, der menes at være opført af hofbygmesteren (Amalienborgs arkitekt) Nocolai Eigtved omkring 1744. Slottet er kun åbent for rundvisning efter aftale, men det var også smukt udefra...

I Kalundborg fandt vi en parkeringsplads og gik gennem den hyggelige gågade til Vor Frue Kirke, der har hele 5 tårne. Det sjove ved denne kirke er, at den er ret lille når man kommer ind i den. Men det er en meget smuk kirke. Ikke så langt fra kirken ligger Bispegården, hvor der er kunstudstilling. Da vi var der var der en del billeder udstillet af Hans Christian Rylander. Billederne var vildt fascinerende, fordi der var så mange detaljer. Man kunne kigge lang tid på hans malerier. Vi spiste frokost i Kalundborg og drog videre på vores tur ind i Odsherred.

Et stykke uden for Kalundborg kørte vi igennem Eskebjerg Vesterlyng, der er et smukt område med strandenge, klitter og smådamme. Et fantastisk område. Turen gik gennem Havnsø til Dragsholm Slot, som vi kun så udefra, da der desværre ikke var åbnet for gæster da vi var der.

Dragsholm Slot fungerede som fangekælder i 1500-tallet. Bl.a. sad Jarlen af Bothwell her som fange. Dragsholm slot er også rigtigt flot udefra, så vi nød den smukke gård inden vi drog videre til Bjergene, der er et bakkeområde omkring den 121 meter høje Vejrhøj. Herfra var der en utrolig smuk udsigt, som igen ville have set meget pænere ud i solskin, men vi kan jo ikke selv bestemme det danske vejr...

Se flere billeder her

Efter at have nydt den blæsende men meget smukke udsigt gik turen gennem Veddinge Bakker og Ordrup. Vi stoppede i Ordrup og fik en kop kaffe og en øl inden vi drog videre. Næste stop var Høve, hvor vi gik op på Esterhøj. Der var rigtigt mange trappetrin til toppen, men udsigten var flot. Den store sten på toppen af højen vejer 22 tons. Herefter fulgte en smuk tur gennem Odsherred bl.a. forbi Maglehøj, der er Odsherreds største gravhøj.

I Højby stoppede vi ved Højby Kirke, hvor Dortes farmor og farfar ligger begravet. Højby Kirke er Odsherreds største kirke fra omkring år 1100. Kirken har mange smukke kalkmalerier. Vi kørte et smut forbi Højby Sø, der var tørlagt i næsten 100 år indtil man i 1989 begyndte reetableringen af søen, som nu har nået sin oprindelige form. Efter en pause ved den smukke sø, gik turen videre til Næsholm Borgruin. Fra 1278-1340 lå her en stærk befæstet borg. Ved ruinen har man bl.a. fundet 300 armbrøster.

Se de sidste billeder her

Nykøbing Sj. Fik købstadsrettigheder i 1443, men man har fundet spor, der tyder på at byen eksisterede fra 1100-tallet. I Nykøbing kan man besøge museet og Anneberg samlingerne.

Til top

Tilbage til marguerit-kortet